srijeda, 8. svibnja 2013.

Bora Bora

BORA BORA


Bora Bora, koje se nalazi oko 160 kilometara sjeverozapadno od Tahitija, a oko 2.600 km južno od Havaja, otkrivena je 1722., te je nedvojbeno jednim od najljepših otoka na svijetu.

Bora Bora, legendarna Plava laguna (gore) je, prema romanopisacu Jamesu A. Micheneru, "tako zapanjujuća, da stvarno nema adekvatne riječi za to opisati."

Bora Bora spada u zavjetrinsku varijantu Društvenih otoka u Francuskoj Polineziji. Nalazi se 260 kilometara od glavnog grada Papeetea. Okružen je lagunom i koraljnim grebenom. U sredini otoka nalaze se ostaci nekadašnjeg vulkana u obliku dva vrha - Pahie i Otemanua - koji dosežu visinu do 727 metara.
2000. godine broj stanovnika iznosio je 4.000. Glavno je naselje Vaitape na zapadnom dijelu otoka.
Ime Bora Bora dolazi iz tahićanskog jezika i označava "prvo rođenje". Izvorno se izgovara "Pora Pora".


Otok prvi put naseljavaju Polinežani u 4. stoljeću. Nakon otkrivanja, 1777. je James Cook prvi put organizirao putovanje Europljana.
1842. godine Bora Bora postaje francuski protektorat.
Tijekom Drugog svjetskog rata, poslije japanskog napada na Pearl Harbor 7. prosinca 1941., Bora Bora postaje južnopacifička američka vojna baza. To je označilo prvo vojno prisustvo u povijesti otoka. Baza je zatvorena 2. lipnja 1946., ali je veliki broj vojnika ostao živjeti sa svojim obiteljima.
Zrakoplovna pista izgrađena tijekom rata bila je jedina međunarodna zračna luka u Francuskoj Polineziji dok nije 1962. izgrađena ona u Papeeteu na Tahitiju. Zračna luka na Bori Bori ne može primiti velike zrakoplove.


Danas je otok orijentiran na turizam. Najčešće ga posjećuju američki, japanski i europski turisti koji dolaze u tu turističku destinaciju zbog prelijepe prirode i predivnih plaža.
Air Tahiti dnevno organizira pet do šest letova u Papeete.
Službeni jezik Francuske Polinezije, pa tako i Bore Bore, jest francuski, ali je engleski više u uporabi, osobito među mlađim generacijama.
Javni prijevoz je slabijeg inteziteta. Autobusi voze otprilike svakih sat vremena. Preporučljivo prijevozno sredstvo za turiste je bicikl, ukoliko hotel ne organizira prijevoz. U Vitapeu se mogu iznajmiti električni automobili.
Bora Bora je poznata po ronjenju u koraljnom grebenu. Može se vidjeti veliki broj morskih pasa. Postoje dva ronilačka operatora. Mnogi instruktori organiziraju eskurzije hranjenja morskih pasa.
Prehrana je ograničena na morska i kokosova jela.

Potraga internetskim stranicama izbacila je 13 hotela koji se nalaze na Bora Bora otocima, i iskreno ne zna se koji hotel je ljepši. 


Intercontinental Bora Bora Le Moana Resort 


Ovo raskošno odmaralište s 4 zvijezdice nalazi se na obali na rtu Matira Point, a nudi vlastitu bijelu pješčanu plažu isključivo za goste. Objekt sadrži jedinstvene bungalove smještene nad vodom.
Odmaralište InterContinental Le Moana Bora Bora pruža velik izbor sportskih aktivnosti na vodi, među kojima je i hranjenje morskih pasa u hotelskom akvariju na otvorenom.
Restoran s terasom Noa Noa nudi mogućnost blagovanja u zatvorenom prostoru ili na otvorenom, a poslužuje švedski stol i jela po narudžbi. Bar i restoran Vini Vini nalazi se pored bazena, iz kojeg se pruža pogled na plažu i lagunu.
Svi su bungalovi klimatizirani i uključuju kauč na rasklapanje, DVD uređaj, TV s kabelskim programima i pribor za pripremu kave/čaja. Prostrane kupaonice opremljene su sušilom za kosu i ogrtačima.
Zračna luka Bora Bora Motu Mute udaljena je 11 km od odmarališta InterContinental Bora Bora Le Moana.





Le Maitai Polynesia


Objekt Le Maitai Polynesia s 3 zvijezdice nalazi se na plaži Matira Point na jugu otoka Bora Bora. Gostima su na raspolaganju sobe s pogledom na vrt ili lagunu i bungalovi koji imaju izravan pristup plaži ili su smješteni iznad vode.
Sve sobe i bungalovi uključuju klima-uređaj, TV sa satelitskim programima i mini bar. Bungalovi koji su smješteni iznad vode sadrže stakleni stol, koji gostima omogućuje da promatraju ribe u vodi ispod bungalova.
Restoran Haere Mai smješten je u srcu tropskog vrta, a specijaliziran je za jela francuske i polinezijske kuhinje. Gosti mogu uživati ​​u tradicionalnoj polinezijskoj pjesmi i plesu.
Gostima je na raspolaganju besplatna oprema za ribolov, ronjenje s maskom i disalicom te kajakarenje. Pult za organizaciju izleta može rezervirati otočna krstarenja i ronilačke izlete. Zračna luka Motu Mute udaljena je 10 km od objekta Le Maitai Polynesia Bora Bora.




Four Seasons Resort Bora Bora


Resort Four Seasons  Bora Bora s 5 zvijezdica smješten je uz predivnu privatnu plažu, a uključuje bungalove nad morem i vile na plaži te pruža pogled na vrh Otemanu. Na raspolaganju su 4 restorana, 2 bara i raskošni spa sadržaji.
Svi prostrani bungalovi i vile imaju tradicionalan drveni namještaj, visok strop i slamnati krov. Pojedine vile obuhvaćaju privatni bazen. Sve smještajne nude mekane jastuke, TV sa satelitskim programima i priključnu stanicu za iPod.
Resort Four Seasons okružen je bujnim tropskim vrtovima, a nudi sadržaje za vodene sportove, poput kajaka i pedalina. U okviru objekta gosti mogu igrati tenis, roniti s maskom i disalicom ili bocom te jedriti na dasci.
Svakog su dana dostupni besplatni obilasci lagune, a svakog tjedna održavaju se tradicionalni polinezijski plesovi.
U resortu se poslužuju jela raznih kuhinja, među kojima su polinezijski, francuski i azijski specijaliteti. Bar uz bazen Fare Hoa te bar i salon Sunset nude vino, pivo i izbor ukusnih koktela.



Još neki od hotela su: 

InterContinental Bora Bora & Thalasso Spa





Sofitel Bora Bora Marara Beach Resort





Hilton Bora Bora Nui Resort and Spa




Bora Bora Eco Lodge



Eden Beach Hotel Bora Bora






1 komentar:

  1. Jedno wellness spa ljetovanje bi bilo odlično u Bora Bori, čitala sam puno lijepih tekstova o tom mjestu.

    OdgovoriIzbriši